woensdag 28 oktober 2020

Vuurwerk

 Langzamerhand gaan we weer richting de jaarwisseling. En hoe die jaarwisseling eruit gaat zien is voor iedereen koffiedik kijken. Een groot deel hangt natuurlijk af van hoe de corona zich ontwikkelt. Mogen we in groepen bij elkaar carbid schieten of moeten we thuisblijven omdat er een lockdown is? Kunnen we naar de feesttent of is alle horeca gesloten? We zijn als politie samen met de gemeente al gestart met voorbereiden van de jaarwisseling. Verder zal deze jaarwisseling ook bijzonder zijn omdat dit jaar voor het eerst het verbod is op knalvuurwerk en vuurpijlen. Een daar wilde ik het in deze column ook over hebben. Ook in Dedemsvaart knalt het soms al dat het een lieve lust is. We zien de meldingen met vuurwerkwerk overlast ook toenemen. We zijn als politie intussen gestart met een actie op het afsteken van vuurwerk. Dit doen we samen met jongerenwerkers en de toezichthouders van de gemeente. Iedereen in zijn eigen rol. Als we vuurwerk aantreffen bij jongeren stopt het niet bij de inbeslagname op straat. We gaan ook door naar de woning. Wat we zien is dat het zware vuurwerk gewoon op de slaapkamer ligt. Ook ouders realiseren zich vaak niet hoe zwaar dit vuurwerk is. Het is niet te vergelijken met de ‘strijkers’ van vroeger. In Dedemsvaart hebben we bijvoorbeeld onlangs een vernieling van een ruit met zwaar vuurwerk gehad. Door goed werk van de jeugdagenten hebben we hier nu een verdachte bij gevonden. Met 1 cobra blaas je dus een hele winkelruit op. Als je hierbij nadenkt en je weet dat je kind zulk vuurwerk onder zijn bed of in de klerenkast heeft liggen zou ik als ouder niet zo lekker meer slapen. In de afhandeling hebben we met HALT afspraken gemaakt wat we met jongeren gaan doen die voor de eerste keer aangetroffen worden met vuurwerk. Hiervoor is een speciaal programma gemaakt. Mocht je al vaker met vuurwerk gepakt zijn dan volgt er een afhandeling via justitie met hieraan vast een strafblad.

Verder pakken we alle anonieme meldingen die gedaan worden met betrekking tot illegaal vuurwerk op. Dus heb je informatie over opslag of handel in illegaal vuurwerk dan gaan we dit onderzoeken. Je kan melding doen via 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl.

Deze column is geschreven door Marlon vd Sleen, Wijkteam Noord.

Toetsenbordhelden

  Eind januari schreef ik mijn laatste column voor dit weekblad en inmiddels zijn we alweer een aantal columns verder. De afgelopen weken wa...