woensdag 24 maart 2021

Coronatijd

 Ik krijg regelmatig de vraag of wij het nog druk hebben in de coronatijd. En ja we hebben het druk maar op een andere manier. Het goede nieuws ook voor jullie is dat een aantal criminaliteitscijfers dalen. We hebben op dit moment weinig woningbraken, diefstallen enz. Dus ook voor u als lezer betekent dat de kans dat u geconfronteerd wordt met fysieke criminaliteit kleiner is. Wel zien we dat dat criminaliteit online volop doorgaat. Daarbij is het motto voor online kopen: als het te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo! Verder vragen banken nooit om je pincode en als je een appje krijgt van je zoon of dochter dat ze een nieuw nummer en geld nodig hebben stel dan wat controlevragen die alleen jij en je zoon of dochter weten. Hierdoor kom je er al snel achter dat je vaak niet van doen hebt met zoon of dochter.

Waar zijn we dan wel druk mee. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat de ME-capaciteit uit de politieteams komt. Dus als u leest over een ME-optreden ergens in Nederland is er best kans dat een of meerdere collega’s uit het Vechtdal een oproep hebben gehad om hiervoor te worden ingezet. Dit betekent ook wat voor onze roosters en roosterdruk. Want de collega die opgeroepen is moet ook weer vervangen worden. En ik kan u vertellen dat het soms puzzelen is en keuzes maken.

Verder vraagt de handhaving van de coronamaatregelen ook onze aandacht. We zetten hier ook extra collega’s voor in. We zien de huisfeestjes toenemen. Daarbij hanteren we een ander beleid dan regulier. Bij een feestje waar we melding krijgen van geluidsoverlast waarschuwden we voor de coronamaatregelen vaak eerst. Maar in het geval van overtreding van de coronamaatregelen wordt er direct proces-verbaal opgemaakt. Ook zien we dat de eenzaamheid toeneemt en daarmee ook de meldingen van en over verwarde personen. Mensen die psychisch niet stabiel zijn hebben het moeilijk in deze tijd. En door het verwarde gedrag moeten wij vaker in actie komen. Denk aan assisteren van de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), maar ook meldingen van buren dat de buurman of buurvrouw flipt. Voor ons zijn dit vaak lastige meldingen. Wij kunnen een persoon vaak wel weer rustig krijgen, maar dat is een pleister plakken. We zien dat het vaak langzaam en moeizaam verloopt om de juiste hulpverlening bij deze mensen te krijgen.



Toetsenbordhelden

  Eind januari schreef ik mijn laatste column voor dit weekblad en inmiddels zijn we alweer een aantal columns verder. De afgelopen weken wa...