dinsdag 23 februari 2021

Dipo

 Van -15 naar 18 graden. Hoe kan het lopen. Van ijspret naar een heerlijke wandeling in de zon waarbij je bijna de zonnebrand weer uit de kast kan halen. Ik weet niet hoe het u vergaat maar ik vond het een welkome afleiding in alle corona perikelen. Lekker bewegen op het ijs en in de natuur.  

Als je het hebt over verandering dan is die ook volop gaande in de wijkteams. Zo is Susan Stenneberg wijkagent geworden in Dedemsvaart en Dennis Jurgens in het buitengebied in Hardenberg Zuid.  Marlon van der Sleen is van de functie als wijkagent in Dedemsvaart naar de dierenpolitie gegaan. Daarvoor volgt zij op dit een moment een opleiding. De dierenpolitie bestaat al een tijd maar wat doen de collega’s die met deze taak belast zijn? Collega’s dipo zoals wij ze noemen nemen de meldingen die betrekking hebben op dieren in behandeling. Zij hebben de juridische en praktische kennis om te kijken of het dierenwelzijn in het geding is en welke acties moeten volgen. Marlon gaat dit voor het hele Vechtdal doen. Dit betekent niet dat zij alle meldingen afhandelt maar ook wijkagenten adviseert over de te nemen acties. Wellicht denkt u dat het een bijzondere stap is van wijkagent naar de dierenpolitie. Maar dit is niet het geval. Want vaak staan meldingen met betrekking tot dieren niet op zichzelf.  Mensen die dieren verwaarlozen of niet de juiste zorg bieden hebben vaak meer problemen. In veel gevallen is er ook sprake van andere problemen of criminaliteit. Zo werd er bij een instap naar een hennepkwekerij meerdere verwaarloosde dieren aangetroffen. Deze zijn allemaal in beslag genomen en krijgen nu de juiste zorg. Tegen de eigenaren wordt proces-verbaal opgemaakt.  Verder hebt u waarschijnlijk wel eens foto’s gezien op het nieuws van erg veel honden die in een woning gehouden worden. Overal in de woning hondenpoep. U kunt zich voorstellen dat ook de buurt de buurt hiervan overlast ervaart door de geur en het blaffen. Als wijkagent weet je welke van je partners je nodig hebt om de overlast te laten stoppen. De houders van zulke dieren hebben vaak andere problemen en zijn zorg mijdend. Dan is de dierenpolitie een goede manier om achter de voordeur te komen en de juiste zorg in te schakelen. Daarnaast is het ook strafbaar om dieren hun zorg te onthouden en zal er dus ook strafrechtelijk worden opgetreden. 



Toetsenbordhelden

  Eind januari schreef ik mijn laatste column voor dit weekblad en inmiddels zijn we alweer een aantal columns verder. De afgelopen weken wa...